De vijf belangrijkste kenmerken van Deens design
Hoe het begon - Deens modern
Na de Tweede Wereldoorlog lag in Denemarken de nadruk op het ontwikkelen van een betere wereld. Alles moest functioneel, duurzaam en betaalbaar geproduceerd worden. Met deze focus op eenvoud, functionaliteit en duurzaamheid ontwikkelde zich een designfilosofie die al snel de grenzen van Denemarken oversteeg.
Deens modern - de beweging die ontstond in het midden van de 20e eeuw - was (en is) dus vooral een reflectie van de Deense mentaliteit. In deze periode werden veel iconische Deense stoelen en Deense banken ontworpen. Veel van de ontwerpen uit die tijd worden nog steeds geproduceerd en verkocht.
Bekende ontwerpers die het Deense design groot maakten: Kaare Klint, Arne Jacobsen, Grete Jalk, Fin Juhl, Hans Wegner, Verner Panton, Poul Kjærholm, Ole Wanscher, Erik Ole Jørgensen en Nanna Ditzel.
Hans J. Wegner 2-zitsbank en eetkamerstoelen van Børge Mogensen
Kenmerken
De designs uit die tijd inspireren nu nog steeds hedendaagse ontwerpers over de gehele wereld. Maar wat is er nu zo kenmerkend aan deze Deense meubels?
1. Functioneel ontwerp
Bij deze designs gaan vormgeving en functie hand in hand. Versieringen die niet bijdragen aan het gebruiksgemak worden achterwege gelaten. Het ontwerp was hiermee mensgericht met als doel het comfort te verbeteren. Ontwerper Arne Jacobsen was met zijn ‘less is more’ aanpak een ster in functionalistisch ontwerp.
2. Minimalisme
Een Deense eetkamerstoel of Deense bank kent vaak strakke lijnen en simpele vormen. Designer Børge Mogensen was meester in zulke overzichtelijke en heldere designs. Børge Mogensen produceerde namens het bedrijf FDB Møbler onder meer de J39-stoel ‘People’s chair’, de Spaanse stoel en de 22-serie zitmeubelen, waaronder de 2204 'laenestol' (een 'orenfauteuil' uit 1964).
3. Natuurlijke materialen
Tijdens het maakproces wordt vooral gebruik gemaakt van natuurlijke materialen zoals hout, leer en textiel. Teak en palissander werd vroeger veel gebruikt vanwege de warme tonen en lange levensduur. Hans Wegner - onder meer bekend door zijn Wishbone chair - gebruikte veel verschillende soorten natuurlijke materialen in zijn ontwerpen.
4. Vakmanschap
Deense meubels stralen vakmanschap en kwaliteit uit. Elk stuk toont toewijding van de makers. Zo werd het werk van Finn Juhl vergeleken met beeldhouwwerk. Hij probeerde zijn meubelstukken een zo natuurlijk en organisch mogelijke vorm te geven.
5. Innovatieve technieken
Deense ontwerpers introduceerden al snel innovatieve productietechnieken en materialen. Er werd geëxperimenteerd met gevormd multiplex en gebogen hout om unieke vormen te creëren. De G.J. Chair van Grete Jalk is hier een goed voorbeeld van. Verner Panton introduceerde met zijn iconische S-vormige Panton Chair het gebruik van kunststof. Hij gebruikte hiervoor een mal waardoor de stoel uit één stuk gemaakt kon worden.
Deens ontwerp anno nu
De vraag naar Deens design is vandaag de dag onverminderd. In een complexer wordende wereld draagt de eenvoudige en functionele vormgeving van meubels bij aan ‘het thuisgevoel’ en rust in het interieur. Daarbij sluit het gebruik van natuurlijke en duurzame materialen aan op een belangrijke moderne trend: het zo ‘eco-friendly’ mogelijk produceren van meubels.
Veel Deense designers anno nu (onder andere aangesloten bij bekende merken als HAY, Carl Hansen & Son en Hammel) ontwerpen nog steeds vanuit de Deens moderne designfilosofie. Ook onze eigen Sav & Økse meubels zijn geïnspireerd op de Deense en Scandinavische designstroming. Functioneel ontwerp en gebruiksgemak zien we bijvoorbeeld terug bij onze uitschuifbare tafels als de Rikke en Nonne. Onze Olger collectie, Tomrer tafels, stoelen (zoals de Enni, Sinni en Aino) en krukken (bijvoorbeeld de Silja kruk) blinken uit in strakke en minimalistisch vormgeving. Allemaal gemaakt uit massief hout.
Eettafel Samt in eikenhout en Mirja eetkamerstoelen, eettafel Fjerre en eetkamerstoelen Enni in whitewash
Onze Deens designcollectie vind je hier. Je bent ook altijd welkom om te komen proefzitten in onze showrooms in Zaandam en Utrecht. Volg ons op Pinterest en Instagram voor meer inspiratie.